Sötpotatispizza



Hemgjord pizza är något som vi äter ganska ofta. Av denna anledning strävar vi efter att åtminstonde variera pizzan emellanåt. J´s syster L tipsade om det här receptet med sötpotatis i degen. Det blev en riktig höjdare, en saftig och smakrik pizzabotten.

1 plåt (2-4 portioner beroende på hur mycket man äter)
Pizzabotten:
1 stor sötpotatis, skalad och skuren i lite större bitar
300 g mjöl (tog hälften dinkel och hälften vete)
2 tsk bakpulver
örtsalt
65 ml vatten
2 msk olivolja

Koka sötpotatisen mjuk i en kvart ungefär. Häll av vattnet och mosa till en smet. Låt svalna. Värm ugnen till 200°C. Blanda sötpotatisen med mjölet, bakpulver och krydda. Häll på vatten och olja och arbeta ihop till en smidig deg. Baka ut över plåten eller dela degen i två och kavla ut till två runda pizzor. Avsluta med valfri topping. Ovanpå våra pizzor finns färska champinjoner, fetaost, gul paprika, lök, soltorkade tomater, pesto och ost.

Quinoasallad



Så där mellan jobb, träning och socialt umgänge kan det till vardags vara svårt att hinna med att laga mat. Vi gör därmed rätt så ofta sallader i olika former som ju är enkelt och snabbt att slänga ihop och som man kan äta som det är eller tillsammans med något mer proteinrikt. En av våra favoriter är denna quinoasallad som är fräsch och lite crunchy med morötterna och valnötterna.

4 portioner
Sallad:
2 dl quinoa
1 purjolök
1 paket färsk bladspenat
3 morötter
1 ask sockerärtor
8 strimlade soltorkade tomater
1 paprika av valfri färg
50 g grovhackade valnötter

Vinägrett
5 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
3 msk provencalska örter (finns i frysdisken)
salt och peppar

Limesås
3 dl matlagningsyoghurt
1 lime, saften och skalet
salt och peppar

Salladen: Skölj quinoan väl i varmt vatten, koka i dubbel mängd vatten i cirka 10 minuter. Blanda ingredienserna till vinägretten direkt i salladsskålen. Skär grönsakerna i bitar efter eget tycke och lägg i i salladsskålen. Vänd ner spenaten och quinoan. Blanda väl. Limesåsen: Blanda yogurten med saften och skalet av en lime. Salta och peppra efter smak.

Pastagratäng med broccoli och fetaost





Enkel husmanskost men åh så gott! En ny vardagsfavorit hemma hos oss!

4 portioner
ca 300 g broccoli
300 g kokt pasta
olja till att smörja formen
200 g smulad fetaost

Gratängsås:
25 g smör
1 liten hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
1 krm mald muskotnöt

Gör så här:
Ugn 225 grader. Skär broccolin i bitar och koka i lättsaltat vatten cirka 3 minuter. Smörj en ugnssäker form med lite olja och blanda i pasta, broccoli och fetaost. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut utan att den tar färg. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskotnöt. Sänk värmen och koka cirka 5 minuter, rör om då och då. Smaka av. Häll såsen över pastan i formen. Gratinera högt upp i ugnen cirka 10 minuter.

Pastarullar med spenat



Vardagsrecept som är så gott. Det här är en variant av den klassiska italienska rätten.

4 portioner
12 lasagneplattor (jag använde fullkorn men man gör som man känner) eller cannelonirör
500 g fryst spenat
2-3 vitlöksklyftor
1 krm riven muskotnöt
150-250 g ricottaost
500 g passerade tomater (1 förpackning)
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
salt
2 krm cayennepeppar
2 dl riven parmesanost

Alternativ 1) Koka upp 2 liter vatten tillsammans med lite salt i en kastrull. Koka lasagneplattorna 2-3 minuter, några i taget. Ta upp och låt rinna av på en skärbräda. Alternativ 2) Använd färdiga cannelonirör.

Tina spenaten och lägg i en stekpanna. Låt fräsa till all vätska kokat in, smaka av med pressad vitlök, salt och muskotnöt. Blanda i ricottaosten. Fördela en klick spenatröra på varje lasagneplatta och rulla ihop till rullar (eller fyll cannelonirören). Lägg i en ugnssäker form. Blanda passerade tomater, vin, salt och cayennepeppar och häll över rullarna. Strö över parmesanosten. Gratinera i 225 grader cirka 15 minuter eller tills osten fått bra färg.

Bulgur och bönsallad med grillad halloumi

Vi har mycket bönor i olika former i frysen. Idag till middag blev det en bulgur och bönsallad med underbart salt och god halloumiost.



4 portioner
2 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
10 soltorkade tomater i olja
3 msk av lagen från de soltorkade tomaterna
3 dl kikärtor eller bönor (jag brukar använda en mix av lite olika bönor)
provencalska kryddor efter smak (jag brukar använda den frysta mixen som finns att köpa)
1 liten pressad vitlöksklyfta
1/2 msk vinäger av valfri sort
salt och peppar

2 paket halloumi
1 pressad vitlöksklyfta
olja till stekning

Gör så här:
Koka bulgur med buljongtärningen enligt anvisningar på förpackningen. Skär tomaterna i mindre bitar. Låt bulguren svalna, häll över i en stor skål och tillsätt bönorna. Blanda ner resten av ingredienserna och blanda väl.

Torka av halloumin, dela sedan i ganska tjocka skivor. Jag brukar dela ett paket till två skivor. Värm en grillpanna med pressad vitlök och olja i. Stek halloumin i detta tills den fått färg.


Rabarberkaka med vit choklad

Idag fick jag sådan lust att baka något. Så lagom till J kom hem från jobbet så snodde jag ihop en enkel och urgod rabarberkaka. Receptet hämtade jag hos Kardemummagumman.





Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
125 g smält margarin

2 stjälkar rabarber
50 g margarin
1/2 dl socker
2 krm malen kanel
70 g hackad vit choklad

Gör så här:
Ugn 180 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och vetemjöl väl i en annan bunke, rör sedan ner i smeten. Blanda ihop och rör i mjölken och det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skala och skiva rabarbern, stek bitarna mjuka i smör, socker och kanel i en stekpanna. Hacka den vita chokladen grovt och strö över smtetn i formen. Klicka ut rabarberbitarna och spadet från stekpannan på kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.  


Southern pecan pie

Åter hemma igen efter två dagars kurs i huvudstaden. Spenderade tiden i väntan på tåget hem i fredags eftermiddag att strosa på Götgatan och på söder kring medborgarplatsen. Härligt med påfylld arbetsenergi och inspiration! Kom dessutom på att jag verkligen gillar Stockholm, är en stad med mycket charm och puls.

Jaja, åter till det som man kan äta. Hittade en bild och recept på datorn från ungefär den här tiden förra året, dock med betydligt mer sol! Så här kommer ett fikatips till helgen; en riktigt sötsliskig pekannötspaj. Jättegod men lite väl sockrig för min del. Skulle nog skära ner på sockret om man inte är en sockerråtta som min sambo. Han tyckte detta var underbart! Pajen blev också rätt så porös så var försiktig när ni ska lägga upp den. Receptet kommer från kokboken två systrars söta.



Mördeg:
150 g rumsvarmt margarin
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk socker

Fyllning:
2 dl socker
2 msk mörk sirap
100 g smält margarin
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl pekannötter

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och äggulor till mördegen. Blanda sedan i mjöl och socker. Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen cirka 10 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen. Rör ihop socker, sirap och smör i en kastrull. Sjud över svag värme i några minuter. Det får inte koka! Ta från värmen och tillsätt vaniljsockret och sedan pekannötterna. Bred ut fyllningen i det halvgräddade pajskalet. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter. Låt pajen svalna helt innan servering. Servera med glass eller grädde.

Dinkelfoccacia

Då vi planerat in lite soppor till middag framöver så gjorde jag i söndags slag i saken och bakade en plåt focaccia att äta till. Brödet blev verkligen jättegott och saftigt...



1 plåt
25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
1 ask körsbärstomater (valfritt)
flingsalt
olivolja

Smula sönder jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och mjölet (lite i taget). Arbeta ihop till en smidig och lite kladdig deg. Låt jäsa under en kökshandduk 35 minuter. Ta upp degen och arbeta den smidig med lite extra vetemjöl. Platta ut den med mjölade händer i en oljesmord långpanna. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt jäsa under kökshandduk 30 minuter. Tryck ner körsbärstomaterna, pensla eller spraya över lite olivolja samt strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter tills den fått fin färg. Ta ur bröder ur ugnen, låt svalna lite och skär sedan i fyrkanter.

Tips att tänka på kan vara att hoppa över tomaterna om man tänkt frysa brödet sedan. Vid uppvärmning i micron tenderar brödet att bli vamt och tomaterna är då fortfarande kalla. Inte så gott... 

Fylld paprika

Detta är gott och otroligt enkelt och snabbt att göra! Denna rätt är en vardagsklassiker hemma hos oss. Det är i grunden ett viktväktarrecept, dock något modifierat, vilket innebär att det också är väldigt nyttigt.



4 portioner
4 st stora paprikor av valfri färg, delade på längden och urkärnade
olja
8 msk couscous
2 dl varm grönsaksbuljong
1 purjolök
50 g pinjenötter
16 körsbärstomater, delade på fyra delar
2 msk hackad persilja
150 g fetaost, tärnad
salt och peppar
6 soltorkade tomater, skuren i små bitar

Värm ugnen till 200 grader. Lägg paprikorna i en ugnssäker form med snittytan uppåt och pensla eller spraya på lite olja. Rosta i ugnen cirka 20 minuter. Lägg couscousen i en skål och häll över den varma buljongen. Låt stå och svälla cirka 5 minuter. Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Fräs purjolöken och pinjenötterna några minuter tills de fått lite färg. Rör ner i couscousen och tillsätt resten av ingredienserna. Salta och peppra ordentligt. Fyll paprikorna med couscousblandningen och ställ tillbaka i ugnen cirka 10 minuter.

Mexikansk majssoppa



Söndagar = traditionell soppdag hemma hos oss. Inte varje vecka men ofta. Detta recept ska enligt uppgift ursprungligen komma från Leila. Riktigt god och krämig soppa! Se bara till att mixa den ordentligt så att den inte blir så "chunky".

4 portioner
2 burkar majskorn (á ca 340g)
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl lätt crème fraiche
4 tsk tacokrydda

Häll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Blanda majs med olja, salt och peppar. Stek majsen i en het och torr stekpanna tills de börjar poppa lite och fått mörkbrun färg. Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong, crème fraiche och tacokrydda. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter, mixa till en slät soppa med stavmixer.

Till soppan blir det nybakt foccacia. Bild och recept kommer i veckan.

Rabarberkaka med cashewnötter



Otroligt saftig och fräsch rabarberkaka som gjorde succé på fredagsfikat på jobbet i somras!

Ingredienser
1 1/2 dl Arla smör-&rapsolja
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
200-250 g rabarber
1 tsk potatismjöl
1 dl rostade salta cashewnötter

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör-&rapsolja, socker, ägg, gräddfil och mjöl blandat med bakpulver.Häll det i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter.Skiva rabarbern och blanda med potatismjöl. Om du använder fryst raberber som jag gjorde så tina den och pressa ur det mesta av vätskan. Hacka nötterna grovt. Strö först rabarber och sedan nötter över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Känn med sticka om den är färdig, den ska inte vara kladdig.

RSS 2.0