Pestopaj med ugnsrostade grönsaker

Idag skulle jag ha simmat efter jobbet. Jag simmar en kilometer en gång i veckan, mest för att få basta och göra hårinpackning efteråt. Men idag så latade jag ur...snålblåst och kallt är det ute och soffan och en kopp te lockade mer. Avser att bädda ner mig i soffan inom kort. :)

Jag gillar paj och jag gillar ugnsrostade grönsaker. Jag gillar verkligen när både grönsaker och lök blir lite sötare. Den här pajen är fräsch och god och även om den tar lite tid så är den värd det.



Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 st paprikor, godast blir det att blanda röd och gul
2 st rödlökar
300 g squash
olivolja
salt och peppar

3 ägg
2 dl mjölk
1 dl pesto

Sätt ugnen på 250 grader. Gör i ordning pajdegen genom att finfördela margarinet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant. Nagga med en gaffel. Låt vila i kylen ca 15-30 minuter. Kärna ur paprikorna och skala löken. Skär paprikan i bitar, löken i tunna klyftor och squashen i skivor. Lägg allt på en plåt, stänk över olivolja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen 15-20 minuter. Vispa ihop ägg, mjölk och pesto. När grönsakerna rostats så sänk ugnsvärmen till 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Lägg i grönsakerna i botten och häll över äggsmeten. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.  


Morotspizza



Idag blev det myskväll med hemmagjord pizza. Så gott! Det är kul att variera helgklassikerna lite, detta är ett recept som vi kört med många år och vi fick det från J´s mamma när vi flyttade hemifrån. Det är en annorlunda variant på pizza.

En plåt
Deg:
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g olja eller smält smör
2 dl mjölk

Fyllning:
4 grovt rivna morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 lagerblad
1 tsk socker

riven ost
oregano

Ugn 225 grader. Arbeta samman ingredienserna till degen. Baka ut denna på en bakplåtspappertäckt ugnsplåt. Fräs morötter, lök och vitlök cirka fem minuter i en stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och och låt sjuda utan lock ca 15 minuter. Låt svalna lite. Ta ur lagerbladet ur stekpannan. Bred fyllningen över den utbakade degen och strö över ost och oregano. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter eller tills osten fått färg.

Åter tillbaka efter bloggpaus

Så, nu är jag åter tillbaka efter en bloggpaus. Ibland hinner man inte med allt mot bakgrund av ett privatliv som ibland strular, oväntade saker händer och arbetet hopar sig på jobbet. Kan dock inte fatta att jag inte fått in ett enda inlägg på flera månader. Men nu har inspirationen kommit åter och jag har flera bra recept att dela med mig av som kommer inom kort. :)

Våran kära katt har desstom fått åldersdiabetes. Så nu blir det till att testa tablettmedicinering och hoppas att det går bra. Alternativet är insulinsprutor två gånger om dagen vilket ju ställer till en del praktiska bekymmer. Uppföljningstid hos veterinären är om ca tre veckor så vi får helt enkelt vänta och se.


RSS 2.0