Färsk grönsakslasagne

Jag älskar färsk pasta och äter det gärna så ofta som möjligt. Att använda färska lasagneplattor är ett enkelt sätt att förvandla en vardagsrätt till mer festlig och helgig. Receptet och inspirationen kommer från Mat såklart som är en riktigt läsvärd matblogg som jag följer.





4 portioner
1 paket färska lasagneplattor (ca 250 g)
1 zucchini
1 röd paprika
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
ca 500 g tomatsås (vill man göra det enkelt för sig kan man ta en färdig variant)
200 g philadelphiaost
1 dl riven smakrik ost

Ugn 225 grader. Dela plattorna i mindre bitar. Skär zucchini i tunna skivor och hacka paprikan. Stek grönsakerna i lite olja, pressa i vitlök, salta och peppra. Varva sedan tomatsås, grönsaker, klickar av philadelphiaost och lasagneplattor i en ugnssäker form. Avsluta med ett lager lasagneplatta, tomatsås och strö till sist över osten. Kör in lasagnen i ugnen ca 20 minuter.

Morotscouscous med falafel och limesås



Blev så inspirerad när jag såg de underbara färgerna hos morotscouscousen hos Mat såklart så jag slog till med receptet till middag idag tillsammans med falafel och limesås. Falafeln är köpt; brukar göra min egen men hade inte tid för det idag och hade inga kvar i frysen tyvärr. Limesåsen brukar jag även göra till quinoasalladen som jag bloggat om förut. Visst blir man glad av mat med härlig färg! Mättande och fräsh mat. =)

Morotscouscous
4 portioner

2 1/2 dl couscous fullkorn
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
en näve hackad färsk persilja
ca 1-2 msk pressad citron
1/2 msk olja
3 stora morötter
salt och peppar
olja att steka i

Koka upp vatten och buljongtärning och häll den kokande buljongen över couscousen. Lägg på lock och låt svälla ca 5 minuter eller enligt anvisning på paketet. "Lufta" couscousen med gaffel och blanda ner persilja, citron och rapsolja. Skala morötterna och skär dem i fina tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs morötterna tills de blivit lagom mjuka. Vänd ner morötterna i couscousen och smaka av med salt och peppar.

Limesås
3 dl matlagningsyoghurt
1 lime, saften (efter smak) och skalet
salt och peppar

Blanda yoghurten med saften och skalet av limen. Salta och peppra efter smak.

Bakad potatis med en lätt skagenröra



Jag älskar skagenröra även om jag annars inte är så mycket för fisk och skaldjur av både smak- och etiska skäl. Nackdelen med röror av olika slag är också att dom tenderar att vara rätt så feta. Detta recept har vi gjort många gånger och är mycket lättare men bibehåller samtidigt den traditionella smaken av skagenröra. Är så smidigt när man kan förbereda röran dagen innan och sedan slänga in potatisen i ugnen när man kommer hem från jobbet. 

4 portioner
600 g räkor med skal
250 g Keso 
3 msk lättmajonnäs
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
2 tsk citronsaft
salt och peppar

Skala räkorna och hacka dem grovt (missade detta när jag gjorde röran senast vilket även syns på bilden). Blanda keso, majonnäs, lök och dill. Rör ner de hackade räkorna och smaksätt med citron, salt och peppar.

Återfunnen matglädje!

Jag har haft en lång jobbig period på jobbet som inneburit stress i massor och konstant övertidsarbete. Situationen ser inte bättre ut just nu då vi går en man kort plus att det är semestertider men jag har tagit beslutet att sluta ta på mig ansvaret för situationen. Det finns ju redan personer anställda för att ta ansvar för detta; mina chefer. Så denna helg har ägnats åt att återhämta mig och stressa ner. Med mindre stress kommer även matglädjen tillbaka. Under en lång tid har varenda stund i köket kännts olidlig men nu kom den positiva känslan tillbaka igen. Jag stod i köket under eftermiddagen och lagade den ljuvliga pastagratängen nedan tillsammans med ett gott glas vin och vips började inspirationen komma tillbaka. Nu vimlar huvudet av nya recept och matlust igen! Förhoppningsvis leder detta också till fler blogginlägg. Har positiva förhppningar. =)

Pastagratäng med mozzarella och solrosfrön

Till middag idag blev det en av våra favoriträtter; lika gott till vardags som till helg. Receptet kommer från den finfina kokboken Saltå Kvarn som rekommenderas om ni inte redan har inhandlat den. Jag gillar verkligen gratänger - bara att slänga ihop och köra in i ugnen så har du en hel måltid i en form.





4 portioner
Fullkornspasta för 4 personer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 burkar krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 morötter
salt och peppar
250 g mozarella
naturella solroskärnor

Grovriv morötterna. Fräs lök och vitlök i lite olja, rör ner tomatpure och kryddor och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger och rivna morötter. Låt tomatsåsen koka sakta i minst 30 minuter. Koka under tiden pastan. Värm ugnen till 225 grader. När såsen kokat färdigt, smaka av med salt och peppar. Häll ut pastan i en ugnssäker form, häll tomatsåsen över pastan och blanda om. Skär mozarellan i bitar eller riv den och fördela över formen. Strö över solroskärnor och gratinera i ugnen cirka 10-15 minuter tills mozarellan smält och fått färg.

Färsk lasagne med lax och broccoli





Det här är nog absolut en av de godaste maträtterna jag vet, är ett recept vi tar till när vi ska unna oss lite extra.

2-4 portioner
200 g broccoli
2,5 dl Matlagningsgrädde
ett paket färska lasagneplattor
2 dl Lätt Crème Fraiche Franska Örter
200 g rökt lax
1 dl riven Västerbottenost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Dela broccolin i mindre buketter och koka dem knappt ätmjuka. Häll av vattnet och häll på grädden. Låt det koka ihop någon minut och krydda med salt och peppar. Ta fram en ugnsform och lägg ett lager pasta i botten. Fortsätt med broccoli, lax (skuren i mindre bitar) och sedan ett par klickar crème fraiche. Fortsätt med nästa lager på samma sätt. Avsluta med ett lager pasta, bred ut den sista crème fraichen över och strö över ost. Grädda i 20 minuter.

Linssoppa



Superenkelt recept och så gott!

4 portioner
2 ½ dl torkade röda linser
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
smör
1 burk passerade tomater, ca 400 g
8 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
2 paprikor
2 dl crème fraiche paprika & chili
rivet skal och saft av ½ citron

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs linser, lök och vitlök i lite smör i en gryta. Tillsätt tomater, buljong, salt och peppar. Låt koka 3–5 minuter under lock. Skär paprikorna i bitar och lägg dem i soppan. Rör ner crème fraiche och låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med citronsaft. Strö över skalet och servera med ett gott bröd.

RSS 2.0