Ajvar och grönsakspaj



Jag var väldigt skeptisk till den här pajen till en början men den är förvånansvärt god!

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
125 g margarin
1/2 dl kallt vatten

Fyllning:
300 g vitkål
1/2 fänkål
1 röd paprika
200 g champinjoner
olja att steka i
salt

1 1/2 dl ajvar relish (jag använder stark)
250 g keso
1 dl riven ost

Ugn 225 grader. Kör vetemjöl, havregryn och margarin i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör ytterligare en liten stund. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter. Låt pajskalet svalna lite. Skär vitkålen i strimlor, fänkålen i små tärningar, paprikan i bitar samt champinjonerna i skivor. Fräs allt i en stekpanna och salta. Bred ajvar relish i botten av pajskalet, varva sedan grönsaker och keso samt avsluta med riven ost. Grädda tills osten fått färg, ca 15-20 minuter.


Vegetarisk lasagne



Jag har massor av recept på vegetarisk lasagne som alla är riktigt goda men denna lasagne är gudagod och definitivt min favorit av dem alla. =) De andra recepten kommer också på bloggen så småningom.

Annars lever livet på som vanligt här utöver att jag är hemma och sjukskriven. Orkar varken förklara varför eller hur men jag väntar nu på en del provresultat för att få lite svar. Bara att kämpa på dock, livet slänger ibland in riktiga utmaningar åt oss.

Här kommer iallafall receptet!
4 portioner
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater á 400 g
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk oreganosalt och peppar
1 burk kidneybönor

Vit sås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
salt och peppar
1 krm mald muskot

Fyllning:
300 g färsk bladspenat
2 hackade vitlöksklyftor
10-12 lasagneplattor
200 g fetaost
2 dl riven ost till gratinering

Tomatsås: Hacka lök och vitlök och fräs i olja utan att det tar färg. Tillsätt tomater, buljong och oregano. Koka såsen under lock 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Blanda sedan i bönorna i tomatsåsen.

Vit sås: Smält smöret och vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lasagne: Skölj spenaten och låt rinna av. Fräs den med vitlök hastigt i lite olja. Salta och peppra. Sätt ugnen på 20 grader. Ta fram en ugnssäker form och varva den vita såsen, lasagneplattorna, spenat, smulad fetaost och tomatsås. Börja och avsluta med ett lager lasagneplattor och lite av den vita såsen ovanpå. (I mitt fall blev det 3 lager med lasagneplattor) Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen cirka 40-45 minuter.

Äppelvåfflor



Jag älskar pannkakor och våfflor av olika slag men det blir sällan av att göra då jag tycker att det tar sådan tid. Dessutom är det ingen bra mat för mig för det mättar bara för stunden och sen blir jag snart hungrig igen trots att jag ätit massor redan. Dessa är lite matigare och håller mättnaden lite längre då de är gjorda även på grahamsmjöl och fiberhavregryn. Så ät och njut!

Äppelvåfflor - ca 10-12 stycken
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl fiberhavregryn
7 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 ägg
1 rivet äpple
2 msk flytande margarin

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, äggen och fettet. Riv äpplet och blanda ner i smeten. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna. Servera gärna med kanelgrädde (vispgrädde blandat med ganska mycket kanel) och stekta äppelbitar.

Receptet kom från början härifrån.

RSS 2.0