Blåbärsbullar á la Leila

Efter en tur i blåbärsskogen för drygt två veckor sedan blev jag sugen på att baka bullar vilket jag faktiskt, hör och häpna, aldrig gjort förut. Jag bakar ganska mycket och olika saker men just bullar har jag aldrig vågat ge mig på då jag liksom har förutspått att jag kommer att stå där efteråt med en hel plåt torra bullar. :) Men jag vågade testa och använde Leilas recept, tänkte att då kan det ju inte gå fel. Det gjorde det inte heller, supergoda och saftiga bullar blev det!



Ca 30 bullar
Vetedeg med kardemumma
Om man använder en hushållsmaskin så som jag är ett tips att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör. Fettet fördelas på ett annat sätt och ger en smidigare deg. Om man blandar degen för hand är det naturligtvis lättare med smält smör men det går även med mjukt smör i små tärningar.

Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumstempererat margarin
1 ägg
Ca 1,2 l vetemjöl special

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på ca 225 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.

Blåbärsfyllning
Ingredienser
100 g rumstempererat margarin
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 ägg till pensling
50 g mandelspån
pappersformar

Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock. Bred över smörkrämen. Blanda lätt mosade bär med florsocker och Maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Sätt ugnen på 222 grader. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.

Peanut butter cookies

Sedan tidigare har jag alla tre "söta-böckerna" av systrarna Eisenman; Två systrars söta, Vinterns söta och Sommarens söta. De är otroligt vackra och inspirerande och de av er som inte köpt dem sedan tidigare bör investera i dem. Min sambo är löjligt förtjust i jordnötssmör och till honom bakde jag dessa ur den sista av böckerna. Supergoda med mycket smak av jordnötter. Det värsta var dessutom att de var lika goda frysta vilket gör att jag går och småäter dem ur frysen hela tiden. ;) Här nedan kommer i alla fall receptet.



Ingredienser  ca 30 st kakor
175 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
2 ägg
1 dl jordnötssmör
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
2 dl havregryn

Fyllning:
2 dl jordnötssmör
50 g rumsvarmt smör
0,5-0,75 dl florsocker

Ugn 175 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sedan jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med smörblandningen till en slät deg. Fördela degen i teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt. Vispa jordnötssmör och smör till fyllningen. Tillsätt florsocker och vispa till en krämig konsistens. Bred lite fyllning på undersidan av hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. 

Laxburgare med limeaioli

Så är vi åter hemkomna från en helgs festival i Tyskland, vi var på Mera Luna i Hildesheim nedanför Hannover. En festival fylld av 24 000 svartrockare och gothare. Helgen har varit alldeles underbar med en hel del alkohol, god mat, shopping, festivalliv, trevligt sällskap och underbar musik. Vilken fantastisk avslutning på semestern! Mindre trevligt var att jag lyckades bita av en del av en tand, jag hade dock tur som fick en akuttid hos tandläkaren imorse och nu är tanden lagad! :)

Här kommer ett burgarrecept som plåster på såren, imorgon är det jobbdags igen!





Burgare  ca 10 st
500 g laxfilé
0,5 gul lök
1 ägg
0,5 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
1,5 dl ströbröd
Smör till stekning
Grönsaker till burgaren (sallad, tomat, gurka osv.)
Hamburgerbröd

Limeaioli
1 äggula
1 dl olja (ej olivolja då olivsmaken bryter igenom för mycket, använd hellre en mer neutral olja)
2 msk limesaft
1 vitlöksklyfta
Salt
1 nypa socker

Limeaioli:
Lägg en äggula i en skål och häll i oljan droppvis under kraftig vispning med elvisp. Pressa i cirka 2 matskedar limesaft eller mer om man vill ha mycket syra. Blanda ner finhackad vitlök. Smaka av med salt och en nypa socker.

Burgare:

Skär laxen i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare tillsammans med hackad lök, ägg och matlagningsgrädde. Kör till en fin färs. Salta och peppra. Forma till ca tio burgare och vänd dem i ströbrödet. Stek dem sedan gyllenbruna i smör, 3–4 minuter på varje sida. Skär upp grönsakerna och lägg dem på brödet tillsammans med de nystekta laxburgarna. Servera limeaiolin till. 

Min tanke kring bloggen

Detta att vara "grön" eller att benämna sig som exempelvis vegetarian kan vara ganska känsligt. Jag vill därmed förtydliga att jag är mycket väl insatt i terminologin kring olika kosthållningar. Jag är INTE vegetarian och utger mig heller inte för att vara detta. Jag benämner mig heller inte med någon av de andra namn som finns på kostval liknande mitt nämligen pescetarian eller demivegetarian. Detta då jag inte har något behov av att kategorisera in mig och dels för att det vare sig tillför mig eller bloggen något.

Av etiska skäl har jag sedan drygt två år sedan slutat äta kött med undantag för fisk och skaldjur samt löpe. Jag har gradvis både under denna tid och innan blivit mer och mer insatt i frågor kring djurs rättigheter samt kring de miljöproblem som våran jord brottas med. Under denna tid har jag blivit mer och mer "grön" och det är där jag står idag. Jag försöker på inget sätt vara en pekpinne för andra eller påtala att jag gör allt rätt. Det finns mycket mer jag kan göra för att göra mitt eget liv och kosthållning "grönare".

Min blogg handlar helt enkelt om att väcka intresse för en grönare mathållning hos andra och att inspirera med mestadels recept som visar på detta. Jag utgör mig inte för att vara en "helgrön" blogg men försöker att med bloggen också utmana mig själv att bli ännu mer grön i min egen mathållning. Med bloggen vill jag också sprida vidare och få utlopp för mitt eget intresse av matlagning och bakning samt allt annat som hör till. :)

RSS 2.0