Quinoataboulleh med grillad hallomi

Semester, äntligen semester! Denna vecka är den första av fyra semesterveckor och som vi har längtat! Jag har sett kollega efter kollega gå på semester och tänkt att snart är det min tur...och nu är det faktiskt så :) Idag har det ju varit strålande och soligt väder så vi har hängt vid badplatsen hela dagen. Utanför Örebro finns en pärla som heter Lanna badgruva, fantastiskt vackert och inte så himla mycket folk. Därav kommer jag inte avslöja vägen dit, är lite av en hemlighet (men ni som är klipska kan ju naturligtvis hitta vägbeskrivning någon annanstans på internet) :p

Förutom badtipset kommer även receptet på en supergod, lätt och underbar sommarmat som avnjöts i solen på balkongen, precis som sommarmat ska. :)





4 portioner

Taboulleh:
150 g quinoa
3,5 dl vatten
salt och peppar
1 purjolök
1 rödlök
1 gul paprika
1 vitlöksklyfta
2 lime, skal och saft
3 tomater

Fetaostcreme:
2 dl creme fraiche
100 g smulad fetaost
4 msk hackad persilja

2 bitar halloumiost
1 vitlöksklyfta
olja att steka i

Rosta quinoan i en torr kastrull under omrörning i några minuter. Tillsätt vatten och låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av värmen, salta lite och låt dra i 10 minuter. Skär purjolöken i strimlor, hacka rödlöken och paprikan i små bitar. Pressa vitlöksklyftan och fräs den med grönsakshacket i lite olja en kort stund. Hacka tomaterna i små bitar, riv skalet och pressa ur saften ur limefrukterna. Blanda alla grönsaker, rivet limeskal, quinoan, limesaften och salt och peppar i en stor bunke. Blanda creme fraiche, yoghurt, smulad fetaost och hackad persilja i en skål. Öppna hallomiförpackningarna, torka av den med hushållspapper och skär i skivor ca 1 cm tjocka. Värm lite olja i en grillpanna och pressa ner vitlöksklyftan. Stek halloumiskivorna några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och har fått grillstreck. Servera med salladen och cremen.

Flädermarinerade jordgubbar

Så här i sommartider blir det mycket frukt hemma hos oss och däribland mycket jordgubbar. De är godast som de är men ibland är det kul att göra något litet annorlunda med dem för de passar ju så bra med så mycket. Ett enkelt och snabbt sätt är att marinera dem lite i något gott; i detta fall fläder och citron som ju båda passar väldigt bra med jordgubbar.



1 liter rensade jordgubbar
1/2 dl outspädd flädersaft
2 msk finrivet citronskal
ev. socker

Dela jordgubbarna (eller ha dem hela beroende på tycke) och lägg dem i en skål. Häll över saften, citronskalet samt ev. lite socker efter smak. Vänd varsamt runt. Låt dra minst 30 minuter. Serveras godast med riktig vaniljglass.

Färsk tortellini med tomatsås





Pasta är en favorit hos mig. Älskar det i alla former men tortellini (om den är färsk, torkad tråkig går inte hem) har en liten speciell plats i min mage. :) Den här tomatsåsen är lite friskare genom att man tillsätter lite citronskal i. Fräsch sommarmat som passar perfekt en varm sommardag som denna, ljuvliga semesterväder!

4 portioner
Tomatsåsen:
olivolja
2 tunt skivade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
1/2 finhackad morot
1 msk tomatpure
400 g krossade tomater
1 dl vatten
1 msk rivet citronskal
salt
1 krm torkad chili

250 g färsk tortellini
1 dl riven parmesanost
2 dl färsk basilika i hela blad

Börja med tomatsåsen. Hetta upp olivolja i en panna, lägg i vitlök, lök och morot. Fräs på svag värme tills löken och vitlöken mjuknar utan att ta färg i någon minut. Tillsätt tomatpure och krossade tomater. Fyll på med vatten, citronskal, salt och chili. Låt puttra på svag värme utan lock i cirka 30 minuter tills moroten är mjuk och såsen inte längre är vattnig. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda pasta, tomatsås, basilikan och parmesanosten i en av pannorna. Vänd försiktigt runt tills allt är blandat och osten har smält. Ät och njut!

Indisk linsgryta (daal)



Jag älskar indisk mat! Inte bara för att det ger så många vegetariska alternativ utan även för färgerna på maten och kryddorna.... Gillar även mat som man äter med tillbehör; bland annat raita och naanbröd. En sådan här dag efter en sen kvälls övertid på jobbet kör vi på färdiga naanbröd köpta i butik att bara värma i ugnen. Annars är det dock inte särskilt svårt att göra egna, recept på det kommer någon annan gång.

Är man i krokarna av Öret (Örebro) kan jag verkligen rekommendera båda de restaurang-indier som finns i stan; Karishma är totalt oslagbart men lite dyrare, New Lilla Indien lite mer kvarterskrog med billigare mat men den är också väldigt bra.

4-6 portioner
1 gul lök
75 g smör
6 vitlöksklyftor (skivade i bitar)
1 morot
1 tsk mald spiskummin
1,5 tsk gula eller svarta senapsfrön
3 tsk gurkmeja
250 g röda linser
3 dl vatten
1 burk kokosmjölk (400 g)
ca 2 msk riven färsk ingefära
1 burk passerade tomater (400-500 g)
vitpeppar
salt
torkad koriander (går bra med färsk om man inte tycker det smakar tvål :p)
saft av en lime

kokt basmatiris
naanbröd

Finhacka löken och stek i hälften av smöret i en gryta. Skiva vitlöken och skala och riv moroten. Lägg i moroten, hälften av vitlöken, spiskummin och senapsfrön i grytan. Stek ca 5 minuter. Rör i gurkmejan och fräs några minuter till. Lägg i linser, vatten, kokosmjölk, ingefära, tomat och peppar. Koka upp och låt småputtra utan lock 20-30 minuter tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. Ta grytan av värmen. Smält resten av smöret i en liten panna och stek de resterande vitlöksskivorna tills de fått lite färg (det bränns väldigt lätt och fort så se upp!). Häll över linsgrytan och rör om. Smaka av med lime, salt och koriander.

Vegetariska burritos





Väldigt gott recept som vi absolut kommer att göra igen! Kändes mer helg än vardag...

4 portioner
8 stora tortillabröd
1 gul lök
300 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
1 dl vatten
1 påse tacokryddor
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 1/2 dl majskorn
1 1/2 dl kokt parboiled ris
1 burk salsa eller tacosås
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Ansa och skiva champinjonerna. Skala vitlöksklyftan. Fräs lök och champinjoner i olja. Tillsätt vatten, tacokryddor och crème fraiche. Låt sjuda utan lock ca 5 min. Krydda med salt. Ansa och tärna paprikahalvorna. Tillsätt paprikan, majskornen och riset och låt allt bli genomvarmt. Fördela fyllningen på tortillabröden. Vik eller rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnssäker form, häll över tomatsåsen och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter.

Pasta med paprikasås



Här kommer dagens supersnabba och riktigt goda pastasås. Jag använde mig av stark ajvar relish, tror nog att smaken blivit lite tam annars och jag ökade dessutom mängden. Sen använde jag mig av Oatlys iMat som ju är ett utmärkt substitut för animalisk matlagningsgrädde. Jag är inte vegan och inte vegetarian (då jag äter fisk och skaldjur samt löpe) men försöker vara djurfri så mycket som möjligt inom ramen för mitt kostval. Produkter som grädde, margarin och glass är enkelt att byta ut då det knappt är någon konsistens- eller smakskillnad på dem. Ost, ägg och vissa mjölkprodukter är lite svårare att hitta bra substitut för men med lite kreativitet går allt! :)

4 portioner
1 tsk timjan
4 st paprikor (jag tog två röda och två gula)
ca 1,5 dl ajvar relish (smaka dig fram)
2,5 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
olja att steka i
pasta

Kärna ur och skär paprikorna i bitar samt skala och hacka vitlöken. Fräs paprika och vitlök med timjan i en gryta. Salta och peppra. Häll på grädde och ajvar relish. Låt det koka några minuter. Servera med pasta och eventuellt lite riven parmesanost på toppen.

RSS 2.0