Nutellabitar



Idag bakade jag så otroligt goda kakor! De är i princip samma som de vanliga snickerskakorna som många brukar baka men dessa är med nutella i. Receptet har jag snott från finfina matbloggen Linnéas skafferi. Så kolla in den om ni inte gjort det tidigare.

Nutellabitar:
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
300 g nutella
5 dl Special K-flingor
1 1/2 dl salta jordnötter
200 g mörk choklad

Smält socker och sirap i en kastrull, tillsätt nutellan och rör tills allt blandats väl. Krossa flingorna och grovhacka nötterna, rör i detta och bred ut det i en bakplåtspappersklädd form. Låt stå svalt och stelna i cirka en timme. Smält chokladen och bred den över i ett jämnt laget. När chokladen stelnat helt, skär kakan i små bitar med en vass kniv. För att få till riktigt fina snitt, se till att torka av kniven så att den inte är kladdig. Gör lite större bitar om du vill äta dom som en kaka men dom är ganska mättande så dom passar jättebra att skära i lite mindre bitar och ta till kaffet.


Laxburgare med mangosås





Så här på sommaren gillar jag verkligen att grilla, men då ska vädrets makter också vara med. Om det är grått, mulet och regnigt så får grillpannan inne duga istället. Blir inte riktigt samma smak dock men ett helt ok substitut, blir ju fina grillränder iallafall :) Den här söta mangosåsen fungerar jättebra till fisk, kanske funkar till annat också. Men riktigt gott är det!

4 portioner
Burgare
400-500 g lax
1/2 gul lök
1/2 dl ströbröd
1 litet ägg
1 tsk sambal oelek
1/2 dl färsk hackad koriander (eller om man som jag inte gillar färsk kan man ta lite torkad koriander istället)
1 vitlöksklyfta
skalet av 1/2 lime
salt och peppar

Sås
1 mogen mango
6 msk finhackad rödlök
6 msk mango chutney
2 dl turkisk yoghurt
salt

Tillbehör
8 skivor rost- eller formbröd
Sallad, gurka, tomat eller vad man nu vill ha på sin burgare

Finhacka laxen och mosa den sedan lätt med gaffel. Om laxen är vattning kan du luta upp skärbrädan lite och låta överflödsvätskan rinna av. Skala och finhacka löken. Tvätta limen och riv av skalet. Blanda ihop alla ingredienser till burgarna och forma sedan 4-6 burgare av smeten. Låt vila inslagna i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Gör sedan mangosåsen. Skala och finhacka mangon. Skala och finhacka löken. Blanda med mango chutney och yoghurt, smaka sedan av med lite salt. Grilla laxburgarna några minuter på varje sida. Rosta brödskivorna i brödrost eller ugnen. Montera ihop bröd, sallad, laxbiffar och mangosås och njut. Vill man kan man ju naturligvis även ha lite pommes frites eller annat till.

Morotspastasås





Helgen har spenderats i frossans tecken. Har haft en helt obokad lugn helg hemma med mest film och gott att äta. J har jobbat hela helgen tyvärr. Gjorde en helt underbar dessert igår vars recept dyker upp under veckan. Så här på en söndag handlar det mesta om att varva upp igen inför veckan som ska komma, det ska lagas nyttiga matlådor samt planeras för veckan. Denna vecka kommer att bli en riktig höjdare! Träffa bästa vännerna på tisdag kväll, Foo Fighters-konsert i huvudstaden på onsdag, fredag = midsommarafton = partykväll och söndag får vi besök av svärfar och min svåger. =)

Idag blev det en nyttig men ack så god pastasås. Här kommer receptet:
4 portioner
1 stor gul lök
500 g morötter
olivolja till stekning
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
1/2 tsk socker
2 tsk oregano
1 burk kikärtor (300-400 g)
1,5 dl creme fraiche
färsk basilika och parmesanost till servering
kokt pasta till fyra portioner

Skala och finhacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt. Fräs löken i olja i en djupare stekpanna tills den fått lite färg. Tillsätt de rivna morötterna och de krossade tomaterna. Smaksätt med tomatpure, salt, peppar, socker och oregano. Koka på svag värme under lock i ca 30 minuter. Lägg mot slutet ner de sköljda och avrunna kikärtorna. Låt dem värmas med såsen en stund. Späd med 1/2-1 dl vatten om du tycker att det behövs. Ha i creme fraichen och blanda ordentligt. Smaka av och servera gärna med färska basilikablad och riven parmesanost på toppen.  

RSS 2.0