Southern pecan pie

Åter hemma igen efter två dagars kurs i huvudstaden. Spenderade tiden i väntan på tåget hem i fredags eftermiddag att strosa på Götgatan och på söder kring medborgarplatsen. Härligt med påfylld arbetsenergi och inspiration! Kom dessutom på att jag verkligen gillar Stockholm, är en stad med mycket charm och puls.

Jaja, åter till det som man kan äta. Hittade en bild och recept på datorn från ungefär den här tiden förra året, dock med betydligt mer sol! Så här kommer ett fikatips till helgen; en riktigt sötsliskig pekannötspaj. Jättegod men lite väl sockrig för min del. Skulle nog skära ner på sockret om man inte är en sockerråtta som min sambo. Han tyckte detta var underbart! Pajen blev också rätt så porös så var försiktig när ni ska lägga upp den. Receptet kommer från kokboken två systrars söta.



Mördeg:
150 g rumsvarmt margarin
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk socker

Fyllning:
2 dl socker
2 msk mörk sirap
100 g smält margarin
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl pekannötter

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och äggulor till mördegen. Blanda sedan i mjöl och socker. Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen cirka 10 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen. Rör ihop socker, sirap och smör i en kastrull. Sjud över svag värme i några minuter. Det får inte koka! Ta från värmen och tillsätt vaniljsockret och sedan pekannötterna. Bred ut fyllningen i det halvgräddade pajskalet. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter. Låt pajen svalna helt innan servering. Servera med glass eller grädde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0