Fransk lökpaj med örtcreme och en vandringstur

Nu är vi tillbaka efter vandringsturen. 4 mil på två dagar efter bergslagsleden blev det. Underbart men otroligt jobbigt. Idag, så här dagen efter, brottas vi med skavsår och ömma muskler. Dessutom valde vi helt rätt dagar att vara ute, strålande sol hela dagarna och idag är det åter ösregn. ;) Även om det är skönt att vara hemma med lägenhetens bekvämligheter (ex. kök och säng!) och ha duschat så finns det en underbar känsla i att sova tätt ihopkurade i ett litet tält, att tillbringa kvällen med skratt, prat och kortspel framför en öppen eld och att laga mat på spritkök. Också behövligt ibland för att faktiskt komma ifrån teve, internet, mobiler, ljud och konstant stimulans. En tur då och då rekommenderas!

För att komma till maten så åt vi tidigare i veckan en urgod paj som jag snott helt från en annan finfin bloggare nämligen Vego Inspira. Så besök gärna denna blogg och ta del av fina recept.



Ingredienser  2-3 portioner
Paj:

75 g smör
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vatten

4 gula lökar
olja
2 tsk torkad timjan
salt och peppar

2 ½ dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar

Örtcreme:
1 dl créme fraiche
2 msk färsk oregano eller knappt 2 tsk torkad
2 msk färsk basilika eller knappt 2 tsk torkad
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°. Blanda kylskåpskallt smör, mjöl och salt till en massa. Tilsätt kallt vatten och arbeta in det i degen. Tryck ut degen i en liten form och förgrädda pajskalet i ca 12 minuter. Ta ut formen och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skala, skiva och fräs löken i olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar. Lägg den brynta löken i pajskalet varvat med riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över pajfyllningen.
Grädda pajen i ca 25-30 minuter. Gör örtcrémen genom att blanda alla ingredienser i en skål.


Fröpanerad fisk med ugnsrostade rotfrukter och ärtpesto



Det här är ett av våra favoritrecept. Ärtpeston är så god till rotfrukterna och fröpaneringen. I originalreceptet var det 1,5 dl olja i peston men det blev alldeles för flottigt och så vi skar ner detta till ca 1 dl. Älskar mat med färg, man blir så glad av det!

Annars laddar vi för en två dagars vandringstur med start imorgon, ca 4 mil ska avverkas. Blir mestadels enkel och inte så spännande mat under turen. Vi måste passa på att ge oss ut de två dagar det ska vara uppehåll, regnandet var och varannan dag har gjort att alla våra semesterplaner har legat på is en vecka och istället har vi sett massor av film och teve uppkrypna i soffan. Men det är inte fel det heller, blev bara inte det som vi planerat ;)

Ingredienser  4 portioner
600 g fiskfile (Vi har använt så väl torsk som lax)
1 ägg
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
olivolja
salt och peppar

Rotfrukter:
4 st palsternackor
4 st morötter
8 st potatisar
salt och peppar
olivolja
timjan

Ärtpesto:
2 dl gröna ärtor
1 dl solrosfrön
1 st liten vitlöksklyfta
0,5 dl parmesanost
1 dl olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Lägg upp rotfrukterna på en ugnsplåt och ringla lite olivolja över. Strö på salt, peppar och timjan. Rör runt så att allt blandas. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. Grovkör alla ingredienserna till ärtpeston i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Vispa ett ägg lätt i en djup tallrik. Blanda pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön i en annan djup tallrik. Salta och peppra fiskfiléerna och vänd fisken först i ägget och sedan i fröblandningen. Hetta upp en stekpanna med olja och stek fisken 3–4 minuter per sida.

Tortellinigratäng

Jag surfar runt på rätt så många andra matbloggar, är ett bra sätt att hämta inspiration och recept. På Kryddburkens hemsida hittade jag detta. Jag surfar mycket även på matbloggar som inte alls är på den gröna sidan, de flesta recept går ju att vegofiera ganska enkelt. Pastagratänger är något jag verkligen gillar. Denna var jättegod och blir godare ju mer vällagrad ost man har i såsen.

  

Ingredienser 4-6 portioner
Tortellini till ca 4 portioner
1 blomkålshuvud
2 små broccolibuketter

Ostsås:

2 msk smör
2½ msk vetemjöl
8 dl mjölk
1 tsk vitpeppar
1 krm finmalen muskotnöt
1 tsk salt
5 dl riven lagrad prästost

Ugn 225 grader. Koka tortellini till 4 port. Häll av och ställ åt sidan så länge. Skölj och dela blomkål & broccoli i små buketter. Koka upp vatten med lite salt och koka lätt tills de blivit lite mjuka, ca 2-3 min. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Blanda ihop tortellini, broccoli & blomkål i en ugnsform. Smält smöret till ostsåsen i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät konsistens. Tillbaka på plattan, fyll på med mjölk och koka ihop till en krämig sås. Krydda med vitpeppar, muskot och salt. Låt såsen småkoka på låg värme. Rör ner den rivna osten. Smaka av. Häll ostsåsen över gratängformen. Gratinera ca 20 min.


Medelhavspaj





Ja, jag vet...jag är en sucker för just pajer och gratänger vilket ni lär se mer av framöver. Denna var så god och gör inte misstaget att använda torkad basilika istället för färsk, kommer att förstöra hela upplevelsen. ;)

4 portioner
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahams- eller dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl (50 g) flytande matfett
1 dl mjölk

Fyllning:
250 g, fryst spenat
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
10-12 marinerade soltorkade tomater
ca 0,5 dl färsk basilika
150-200 g fetaost
2 ägg
2 dl mjölk
1,5 dl riven ost
salt och peppar

Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter.

Fyllning: Tina spenaten lite. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint. Fräs spenat och vitlök i oljan ett par minuter och fördela sedan i pajskalet. Skär/klipp tomaterna i små bitar, hacka basilikan, smula fårosten och fördela allt över spenaten. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost med salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter.

Krämig pastasallad med pesto

Den här pastasalladen gör sig enligt mitt tycke bäst dagen efter och ska serveras kall. J tycker dock att den är bäst lite uppvärmd så att den är ljummen. Oavsett så är den himla enkel att slänga ihop och smakar riktigt bra en varm sommardag. Vill man att den ska smaka ännu bättre så är ett tips att göra hemmagjord pesto. Men jag hade bråttom och valde den enkla vägen genom att köpa färdig pesto. Perfekt lunch efter att ha tvättat och vaxat bilen i två timmar :)





Ingredienser  4-6 portioner
500 g pasta av valfri sort, fussilli eller penne är att föredra 
2 dl crème fraiche
3 dl gräddfil
1 st liten purjolök
2 st röda små paprikor eller en stor 
200 g fetaost
10 soltorkade tomater
salt och peppar
1 burk grön pesto

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med crème fraiche och gräddfil. Blanda ner peston i pastan. Ansa och finstrimla purjolöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär osten i små tärningar och skär även de soltorkade tomaterna i större bitar. Blanda pastan med purjolök, paprika, tomat och fetaost. Smaka av med salt och peppar. 

Semestertider även på bloggen

I och med att jag har semester och inte är hemma särskilt mycket tar även bloggen lite semesterledigt. Ska försöka få in något inlägg i alla fall...

Äntligen semester!

Åh, va det är skönt med semester. Känns helt otroligt att ha 4,5 vecka ledighet framför sig med bara lugn och ro och långa sovmornar. :) Startade semestern med after work med tjejgänget inne i stan. Käkade en sallad på ett ställe på Våghustorget som heter Soleo. Ingen höjdare med blaskig sallad, lite mat och dyrt som attan. Tänk att det nu för tiden kostar 85 spänn att äta en sallad! Helt otroligt. Nu ska jag gosa ner mig i soffan med en skål jordgubbar med mjölk och två avsnitt hells kitchen. Perfekt fredag.

Jordgubbsmojito

Här kommer receptet på den andra sortens mojito som vi testade i förra fredagen i solen. Detta var min favorit, J föredrog den andra. Men båda var så otroligt goda!



2 drinkar
4 dl färska jordgubbar
5 msk råsocker
5 kvistar färsk mynta
Saften av 1 lime
10 cl mörk rom
mycket krossad is

Mosa jordgubbarna med råsocker, myntablad och limesaft i en shaker. Tillsätt rom, massor av krossad is och skaka ordentligt. Häll upp drinken i två glas och drick och njut!

Rabarberkräm

När jag var hemma hos mamma och pappa på midsommar tog jag tillfället i akt och tog med mig en kasse med rabarber tillbaka. Rabarbern har gått åt fort och jag önskar att jag tagit med mig mer. På det sista som var kvar gjorde jag idag rabarberkräm. Detta är bara så gott och för tillbaka barndomsminnen av oändliga somrar med massor av solsken!
 


2-3 portioner
ca 500 g rabarber
1 1/2 dl socker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl

Om stjälkarna är grova kan du behöva skala rabarbern men så här tidigt på säsongen behövs det inte. Skär rabarbern i mindre bitar. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg sedan i rabarbern och låt koka tillsammans ca 4-5 minuter eller tills rabarbern börjar bli mjuk och lösa upp sig. Rör ut potatismjölet i lite vatten i en skål, rör sedan ner redningen i en fin stråle i kastrullen. Låt krämen koka upp och låt sedan svalna lite. Serveras godast ljummen med kall mjölk.  

Hallonmojito

Till sommaren hör enligt mig att blanda drinkar och njuta av dem på balkongen. Igår blev det två nya drinkar som bara var så goda, här kommer receptet på en av dem! Testa, du kommer inte att bli besviken!



2 drinkar
1 dl frysta hallon
2 msk limesaft
1 dl vit rom 
0,5 dl sockerlag (2 delar socker + 1 del vatten)
0,5 kruka färsk mynta
0,5 dl sprite
1 tsk malen kanel
1 msk strösocker

Mosa hallon, sockerlag, mynta och limesaft. Tillsätt is och rom och skaka. Blanda strösocker och kanel på ett fat. Dra en limeklyfta längs kanten på glaset (eller doppa glaset i limesaft) och doppa sedan glaset i kanelsockret. Häll upp drinken och toppa med en skvätt läsk.

RSS 2.0