Blåbärsgröt

Jag har aldrig varit en frukostmänniska. Jag mår illa på mornarna (och jag är INTE gravid, jag lovar!) och gillar inte alls att gå upp på morgonen. Därför har jag sedan jag kan minnas haft den ovanan att jag sover lite längre och på bekostnad av det så skippar jag frukosten. Det som detta resulterat i är att jag förvrider hela matrytmen då det första jag äter är till lunch, och jag blir olidligt sugen på diverse onyttigheter på eftermiddagarna och kvällarna. I mitt försök att börja äta frukost har jag experimenterat fram olika frukostmål som jag gillar. Blåbärsgröt hör till favoriterna, big time!

 

Det är helt enkelt vanlig havregrynsgröt med blåbär i men enkelt är gott!

1 portion
1,5 dl fiberhavregryn
2,5 dl vatten
1 näve frysta eller färska blåbär
salt

Koka upp havregryn, vatten och salt till en gröt. Häll ner blåbären och rör om tills de blivit varma och tills gröten blivit lila. Servera med lite socker och mjölk.

Chili sin carne

Jag bara älskar chili sin carne. För dom som inte kan sin spanska så betyder con = med och carne = kött. Chili con carne är helt enkelt gryta med kött. Sin = utan och Chili sin carne är därmed precis som det låter; gryta utan kött. Jag brukar variera mig men det här är nog den vanligaste varianten jag gör.



4-6 portioner
olja eller margarin att steka i
2 gula lökar, skalade och finhackade
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
ca 300 g vegetarisk färs (jag änvänder oftast quorn)
1 stor strimlad valfri paprika
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 burk krossade tomater, 400 g 
1 msk balsamvinäger 
2 msk chilisås
1 tsk malen spiskummin
salt
1 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
400-500 g valfria kokta bönor (min favorit är att blanda kidneybönor och stora vita bönor)
1/2 dl färsk hackad persilja

Låt fettet bli varmt i en gryta. Ste lök, vitlök och färs tills de fått färg. Lägg i paprikan. Tillsätt buljongtärning, vatten, tomater, vinäger, chilisås och kryddor(förutom persiljan). Koka under locka på svag värme ca 15-20 minuter. Tillsätt de kokta bönorna och låt koka cirka 5 minuter till. Tillsätt persiljan och rör runt. Serveras godast med ris.

RSS 2.0