Dinkelfoccacia

Då vi planerat in lite soppor till middag framöver så gjorde jag i söndags slag i saken och bakade en plåt focaccia att äta till. Brödet blev verkligen jättegott och saftigt...



1 plåt
25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
1 ask körsbärstomater (valfritt)
flingsalt
olivolja

Smula sönder jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör tills jästen är helt upplöst. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och mjölet (lite i taget). Arbeta ihop till en smidig och lite kladdig deg. Låt jäsa under en kökshandduk 35 minuter. Ta upp degen och arbeta den smidig med lite extra vetemjöl. Platta ut den med mjölade händer i en oljesmord långpanna. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt jäsa under kökshandduk 30 minuter. Tryck ner körsbärstomaterna, pensla eller spraya över lite olivolja samt strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter tills den fått fin färg. Ta ur bröder ur ugnen, låt svalna lite och skär sedan i fyrkanter.

Tips att tänka på kan vara att hoppa över tomaterna om man tänkt frysa brödet sedan. Vid uppvärmning i micron tenderar brödet att bli vamt och tomaterna är då fortfarande kalla. Inte så gott... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0