Fransk lökpaj med örtcreme och en vandringstur

Nu är vi tillbaka efter vandringsturen. 4 mil på två dagar efter bergslagsleden blev det. Underbart men otroligt jobbigt. Idag, så här dagen efter, brottas vi med skavsår och ömma muskler. Dessutom valde vi helt rätt dagar att vara ute, strålande sol hela dagarna och idag är det åter ösregn. ;) Även om det är skönt att vara hemma med lägenhetens bekvämligheter (ex. kök och säng!) och ha duschat så finns det en underbar känsla i att sova tätt ihopkurade i ett litet tält, att tillbringa kvällen med skratt, prat och kortspel framför en öppen eld och att laga mat på spritkök. Också behövligt ibland för att faktiskt komma ifrån teve, internet, mobiler, ljud och konstant stimulans. En tur då och då rekommenderas!

För att komma till maten så åt vi tidigare i veckan en urgod paj som jag snott helt från en annan finfin bloggare nämligen Vego Inspira. Så besök gärna denna blogg och ta del av fina recept.



Ingredienser  2-3 portioner
Paj:

75 g smör
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vatten

4 gula lökar
olja
2 tsk torkad timjan
salt och peppar

2 ½ dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar

Örtcreme:
1 dl créme fraiche
2 msk färsk oregano eller knappt 2 tsk torkad
2 msk färsk basilika eller knappt 2 tsk torkad
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°. Blanda kylskåpskallt smör, mjöl och salt till en massa. Tilsätt kallt vatten och arbeta in det i degen. Tryck ut degen i en liten form och förgrädda pajskalet i ca 12 minuter. Ta ut formen och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skala, skiva och fräs löken i olivolja. Krydda med timjan, salt och peppar. Lägg den brynta löken i pajskalet varvat med riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över pajfyllningen.
Grädda pajen i ca 25-30 minuter. Gör örtcrémen genom att blanda alla ingredienser i en skål.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0