Pastagratäng med mozzarella och solrosfrön
Till middag idag blev det en av våra favoriträtter; lika gott till vardags som till helg. Receptet kommer från den finfina kokboken Saltå Kvarn som rekommenderas om ni inte redan har inhandlat den. Jag gillar verkligen gratänger - bara att slänga ihop och köra in i ugnen så har du en hel måltid i en form.


4 portioner
Fullkornspasta för 4 personer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 burkar krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 morötter
salt och peppar
250 g mozarella
naturella solroskärnor
Grovriv morötterna. Fräs lök och vitlök i lite olja, rör ner tomatpure och kryddor och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger och rivna morötter. Låt tomatsåsen koka sakta i minst 30 minuter. Koka under tiden pastan. Värm ugnen till 225 grader. När såsen kokat färdigt, smaka av med salt och peppar. Häll ut pastan i en ugnssäker form, häll tomatsåsen över pastan och blanda om. Skär mozarellan i bitar eller riv den och fördela över formen. Strö över solroskärnor och gratinera i ugnen cirka 10-15 minuter tills mozarellan smält och fått färg.


4 portioner
Fullkornspasta för 4 personer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpure
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 burkar krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 morötter
salt och peppar
250 g mozarella
naturella solroskärnor
Grovriv morötterna. Fräs lök och vitlök i lite olja, rör ner tomatpure och kryddor och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger och rivna morötter. Låt tomatsåsen koka sakta i minst 30 minuter. Koka under tiden pastan. Värm ugnen till 225 grader. När såsen kokat färdigt, smaka av med salt och peppar. Häll ut pastan i en ugnssäker form, häll tomatsåsen över pastan och blanda om. Skär mozarellan i bitar eller riv den och fördela över formen. Strö över solroskärnor och gratinera i ugnen cirka 10-15 minuter tills mozarellan smält och fått färg.
Kommentarer
Trackback