Indisk linsgryta (daal)



Jag älskar indisk mat! Inte bara för att det ger så många vegetariska alternativ utan även för färgerna på maten och kryddorna.... Gillar även mat som man äter med tillbehör; bland annat raita och naanbröd. En sådan här dag efter en sen kvälls övertid på jobbet kör vi på färdiga naanbröd köpta i butik att bara värma i ugnen. Annars är det dock inte särskilt svårt att göra egna, recept på det kommer någon annan gång.

Är man i krokarna av Öret (Örebro) kan jag verkligen rekommendera båda de restaurang-indier som finns i stan; Karishma är totalt oslagbart men lite dyrare, New Lilla Indien lite mer kvarterskrog med billigare mat men den är också väldigt bra.

4-6 portioner
1 gul lök
75 g smör
6 vitlöksklyftor (skivade i bitar)
1 morot
1 tsk mald spiskummin
1,5 tsk gula eller svarta senapsfrön
3 tsk gurkmeja
250 g röda linser
3 dl vatten
1 burk kokosmjölk (400 g)
ca 2 msk riven färsk ingefära
1 burk passerade tomater (400-500 g)
vitpeppar
salt
torkad koriander (går bra med färsk om man inte tycker det smakar tvål :p)
saft av en lime

kokt basmatiris
naanbröd

Finhacka löken och stek i hälften av smöret i en gryta. Skiva vitlöken och skala och riv moroten. Lägg i moroten, hälften av vitlöken, spiskummin och senapsfrön i grytan. Stek ca 5 minuter. Rör i gurkmejan och fräs några minuter till. Lägg i linser, vatten, kokosmjölk, ingefära, tomat och peppar. Koka upp och låt småputtra utan lock 20-30 minuter tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. Ta grytan av värmen. Smält resten av smöret i en liten panna och stek de resterande vitlöksskivorna tills de fått lite färg (det bränns väldigt lätt och fort så se upp!). Häll över linsgrytan och rör om. Smaka av med lime, salt och koriander.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0